×

Kies uw gemeente/straat

We geven je graag informatie op maat.
Selecteer hier jouw gemeente en straat.

Kies je gemeente/straat

Jouw gemeente niet in deze lijst?

Bent je op zoek naar ‘onderwijs en vorming’, geef dan het adres van je school in.

Voor alle andere bezoekers die niet een gemeente uit de werkingsgebied van IOK en IOK Afvalbeheer wonen of werken, geef ‘Geel’ en ‘Antwerpseweg’ in.

        Vacatures  /  Contact          

-->

Twijfels over gft?

Sinds 2024 is het in heel Vlaanderen verplicht om gft apart in te zamelen. Voor de Kempenaren wijzigt er niets. Als sinds de jaren '90 is er in de Kempen een aparte inzameling van gft* via de groene gft-containers. Maar inwoners kunnen hun keuken- en tuinafval ook zelf verwerken en kiezen voor thuiscomposteren en/of het houden van kippen.

Het belangrijkste is dat gft niet in het restafval belandt. Dat is niet goed voor je portemonnee, want voor restafval betaal je natuurlijk meer. Twijfels over wat er precies in de groene gft-container mag? 

De juiste sorteerregels vind je hier.

Of je kan natuurlijk ook altijd thuiscomposteren of kippen houden. Want als je zelf composteert of kippen houdt, heb je geen gft-container nodig en betaal je niet voor je gft. Een win-win.

de voordelen van gft sorteren

Gft sorteren heeft veel voordelen, het is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In de vergistingsinstallatie van IOK Afvalbeheer verwerken we het Kempense gft tot compost en groen aardgas. Zo sluiten we in de Kempen de kringloop. 

Wil je een gft-container aanvragen? Dat kan via 0800 97 687 of diftar@iok.be. Meer info.

 

* Niet overal in Vlaanderen is de aparte inzameling van gft al zo lang ingeburgerd als in de Kempen, er zijn ook nu nog regio's waar er geen inzameling aan huis van gft is. En dat zorgt voor verwarring.